Bişi
Tunceli'de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez parçası olan bişi, çok lezzetli bir hamur işidir.
Dövme Çorba
Tunceli mutfağına ait, içerisinde yeşil mercimek, nohut, aşurelik buğday gibi lezzet harikaları bulunan, tarhun otu ile mis gibi kokan alaca çorba oldukça doyurucu ve besleyicidir.
Dövme Pilav
Dövme pilavı genellikle düğün, cenaze, bayram ve bazı törenlerde hazırlanıp sunulan, buğday ile hazırlanan bir tarif. Dövme, bulgur ya da nohut pilavı olarak adlandırılan dövme pilavı genellikle Güney kesimde bulunan illerimizde yapılmaktadır.
Dut Tatlısı
Yörede yetişen beyaz dut kurusu ve gene yöreden elde edilen cevizlerin taş dibeklerde uzun süre dövülerek macun kıvamına gelmesiyle elde edilen tatlı bir üründür. İçinde dut kurusu ve cevizden başka hiç bir madde bulunmamaktadır.
Gulik
Bazı yörelerde 'yabani pırasa veya kirkiş otu' isimleriyle de anılır. Demir bakımından zengin olduğu için, kansızlığa ve saç dökülmelerine karşı olumlu bir etkisi vardır.
Halbur Hurması Tatlısı
Halbur Hurması, kahvaltılarda ya da çay sofralarında yapılabilecek hem kolay hem çok lezzetli bir tarif. Her evde bulunabilecek malzemelerle yapılıyor.ster reçel isterseniz de peynir ile yiyebileceğiniz yöresel bir lezzet.
Haşıl
Yöresel yemekler listemizde yerini alan ilginç bir yemek olan haşıl, Anadolu'da neredeyse bütün yörelerde sofralarda yerini alıyor. İsteğe göre buğday ya da bulgur ile yapılan yemek, haşlanmış bulguların ortasına bol sarımsaklı yoğurt ile eritilmiş tereyağı dökülerek yapılıyor.
İmam Çorbası
Hozat’a has bir lezzet olarak bilinen 12 İmam çorbası ,Çorba isminin 12 imam olmasının sebebi 12 tane imam olduğu için değil Alevilerin oruç tuttuğu 12 günü temsil ettiği için. Genellikle oruç tutulan zamanda yendiği için bu çorbanın içinde kuru fasulye, yarma, incir, üzüm, ceviz, fındık, fıstık… Yani pek çok besin var.
Mantar Yemeği
Genelde sulu olarak yapılan Tunceli usulü Mantar yemeği kentte sıklıkla pişirilen ana yemekler arasındadır.Mantara, yörede göbelek adı verilmektedir. İçine sotelenmiş et konarak pişirilen bu lezzet, Tunceli’nin dağlarında yetişen yeni toplanmış mantarlardan hazırlanıyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten.
Mumbar Dolması
Dersim yöresinde “bumbar” olarak telaffuz edilen bu yemek, koyun bağırsağından yapılır. Etli veya etsiz bir şekilde yapılan bir yemektir. Özel harmanlanmış baharatlar birlikte yemek içeriği zenginleşen bu tadın pişirme süresi oldukça uzundur. Mumbar deyince akla gelen ilk yer Dersim olmasa da bu yörede de oldukça lezzetli mumbar dolması yapan restoranlar bulabilirsiniz.
Pekmez Helvası
Tunceli’nin meşhur yemekleri içerisinde sevilen bir diğer lezzet ise pekmez helvası. Bildiğimiz un helvasından farklı olarak üzüm pekmezi ile tatlandırılan bu lezzetli helva, akşam yemeklerinin vazgeçilmez tatlılarından.
Kabak Dolması
Dersim’de birçok restoranda bulabileceğiniz klasik Türk mutfağı lezzetlerinden biridir Kabak Tatlısı. Bir gece önceden toz şeker ile bekletilen kabaklar tatlı bir aroma kazanır. Ufalanmış ceviz ile birlikte sunulması bir lezzet şöleninin cilası olur.
Soğan Aşı
Doğu Anadolu’nun pek çok şehrinde hazırlanan bu lezzetli yemeğin ismi soğan aşı. Tunceli mutfağında önemli bir rol tutan soğan aşı içerisinde bolca kuru soğan, bayat ekmek ve tereyağı yer alıyor. Yalnızca 3 malzemeyle yapılışı oldukça kolay ve doyurucu bir yemek olan soğan aşı, kentin eski tarihinden beri yapılan yöresel lezzetleri arasında.
Şir
Yapımı oldukça zahmetli olan şir yemeğinin ana malzemesi taze taze yoğurulmuş hamurdur. Diğer illerde de yapılan bu yemek bazen ”babuka” olarak kaynaklarda karşımıza çıksada aslında farklı bir lezzettir. İçi açık bir rulo şeklinde tepsiye dizilen hamur bezeleri nar gibi kızarana kadar fırında tutulur. Damak tadınıza uygun olarak yoğurt ve taze köy tereyağı ile servis edilir.El açması yapamazsanız lavaş ekmeklerini şeritler halinde keserek kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Tunceli’nin yöresel yemekleri arasında şirin önemli bir yeri vardır.